Горивото за Пети и за Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” е различно, обясни той

„Създадени са всички условия да се направи преглед на АЕЦ "Козлодуй" за смяна на ядреното гориво. Има пълен набор от документи. Вече е финансирана Агенцията за ядрено регулиране така, че да привлече външна експертиза. В случая има ангажимент за поставяне на една зарядка – от 2024 г. да бъде от „Уестингхаус”. В бъдеще централата ще може да провежда конкурси за избор на гориво”. Това заяви енергийният експерт Антон Иванов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

"Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй" подписаха договор за нов реактор

Той обясни, че горивото за Пети и за Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” е различно. „Имаше декларация от „Росатом”, че те спазват твърдо договорените си ангажименти. В декларацията се казва, че в зависимост от техните отговорности, ще удовлетворят всички заявки на българската страна. Насочили сме се към това да преминем лицензионния процес на горивото на „Уестингхаус” и да заредим успешно следващата година. Такова гориво вече работи в руски блокове”, каза Иванов.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook