Коментар на Меглена Кунева и Милен Керемедчиев

Трябва ни план за присъединяване към Шенген, такъв имахме и по пътя към ЕС. Планът може да се оживи само чрез хора, които работят върху определена тематика. Мотивацията и координацията в екипа са много важни. Между професионалното и политическото ръководство трябва да има добра спойка. Това каза бившият еврокомисар Меглена Кунева за "Твоят ден".

"Нищо не се е променило": Австрия няма да пусне България в Шенген

По думите ѝ стрелба в краката е описването на причините, поради които не сме готови за Шенген. "Трябва да говорим какви ще са предимствата да влезем и какво ще ни донесе това. Има показен разстрел, но опитите да се изкара той като част от голяма група организирана престъпност, не получават подкрепа. Да не отиваме сами в тази посока без доказателства. Политиците трябва да пазят дистанция, когато се препират, защото искат да вземат дивидент от политическата ситуация. Добра грижа и мотивация на администрацията е нужна при такава голяма крачка", коментира тя.

От своя страна бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев смята, че присъединяването на България в Шенген може да не се случи дори догодина. "Не слизаме от първите страници на западните медии само с негативни коментари. Високата корупция, мигрантският натиск и чадъра над трафика на хора, обвинението на българите в шпионаж, всичко това показва, че охраната на границите ни буди недоумение в партньорите ни", посочи той.

Целия разговор вижте във видеото.