Около 100 доброволци ще търсят признаци на живот на брега на езерото

Любителите на свръхестественото ще бъдат приковани към екраните, за да се опитат да открият истината за най-голямата мистерия в Шотландия. "Ловци на чудовища" от далечна Япония и Нова Зеландия ще се включат в живо излъчване от шотландското езеро „Лох Нес” с надеждата да разрешат дългогодишния спор дали прочутото чудовище, наричано Неси, действително съществува или не.

Пол Никсън, управител на Центъра "Лох Нес", заяви пред CNN, че около 100 доброволци ще търсят признаци на живот на брега на самото езеро, а приблизително същият брой ще изследва мястото от разстояние. Центърът, който отново отвори врати след проект за обновяване на стойност 1,9 млн. долара, се намира на мястото на стария хотел "Drumnadrochit", където преди 90 г. тогавашната управителка Олди Маккей съобщава, че е видяла "воден звяр".

Продават скелет на динозавър, вдъхновил мита за чудовището от Лох Нес (ВИДЕО)

Доброволците, които все още могат да се запишат за участие онлайн, ще трябва да бъдат нащрек, като се фокусират върху кадри, заснети от четири уебкамери на стратегически места около езерото. "Доброволците ще наблюдават водата", каза Никсън. "Ако забележат нещо, ще го заснемат и след това ще го изпратят в нашия онлайн портал", добави той.

Никсън заяви, че след като изследването приключи, наблюденията ще бъдат обобщени и анализирани, а изводите ще бъдат публикувани. "Мисля, че има голяма вероятност нещо да бъде забелязано, но, разбира се, възниква въпросът какво ще бъде то? Със сигурност ще имаме достатъчно хора във водата - просто ни трябват добри условия за наблюдение", добави той.

Гид представи доказателство, че чудовището от Лох Нес съществува (СНИМКА)

Легендата за чудовището от Лох Нес датира от древни времена. Но историята наистина набира популярност след 1933 г., когато в шотландската преса се съобщава за наблюдения на "дракон или праисторическо чудовище" в езерото. Новината предизвиква множество разследвания, голяма част от които оттогава са класифицирани като измама.

Езерото „Лох Нес” е един от най-големите водоеми на Британските острови, с дължина 35 км и дълбочина повече от 750 м.

Чудовището от Лох Нес може да е гигантска змиорка

Източник: CNN