Те са намерени в гориста местност

Пожарникари откриха 18 овъглени тела в гориста местност край Александруполис. Предполага се, че всички те са на нелегални мигранти, тъй като няма предварително обявени хора за издирване. По непотвърдена информация са намерени и още осем тела.

СНИМКИ ОТ ПОЖАРИТЕ В ГЪРЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

Пътят към Александруполис изчезва в облак от дим. На километри от огнищата буквално вали пепел от небето, наложи се и спешното извеждане на стотици пациенти от болница в града.

„От самото начало имахме план за аварийна евакуация. Дадохме приоритет на най-тежките случаи и те бяха първите, които трябваше да напуснат. Линейки пристигнаха от целия регион. Не съм преживявал такова нещо. Работя от 27 години и наистина е като по време на война. Навсякъде разхвърляни носилки, пациенти тук, пациенти там. Трябваше да ги подреждаме по клиники. Трябваше да им дадем лекарства. Беше като на война - все едно е паднала бомба”, обясни Никос Йокцидис - служител на болницата в Александруполис.

ЕС изпраща още техника и огнеборци в Гърция заради горските пожари

„Само за четири часа и половина успяхме да транспортираме 200 пациенти от двете лечебни заведения, спасявайки ги от приближаващия пожар. Някои от тях бяха в състояние да ходят, а други бяха приковани към легло”, допълни ръководителят на митрополията в Александруполис Христодулос Каратанасис.

Над десет пожара горят между градовете Кавала и Ксанти. Някои от тях - буквално до населените места. Очаква се още села да бъдат евакуирани заради огромните облаци дим, чийто мирис се усеща и по морските курорти в Северна Гърция. На този фон, Европейският съюз мобилизира допълнителни ресурси за помощ на Атина в борбата със стихията.

Пожарите, които бушуват около Комотини, са много близо до българската граница. Затова от българска страна в последните часове има постоянни обходи, за да се прецени дали има опасност огънят да се прехвърли и у нас. Засега властите в Кърджалийско уверяват, че няма такъв риск.