Той даде показания по твърденията си, че е плащал „такса спокойствие”

Пет часа продължи разпитът на Васил Божков в прокуратурата. Бизнесменът даде показания по твърденията си, че е плащал около 67 млн. на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов. Парите били „такса спокойствие”, за да не бъде „закачан” хазартният му бизнес.

Източници на NOVA: Васил Божков e бил екстрадиран от ОАЕ

Прокуратурата твърди, че с неправилно налагане на налози и на данъци, държавата е изгубила около 700 милиона лева. Това са твърдения, които Божков отрича. Горанов и Борисов също отричат да са получавали пари от бизнесмена.

Разпитът продължава и в сряда.

Екстрадиран или експулсиран е Божков в България

Неофициално от МВР научихме, че са получили писмо, с което властите в Дубай известяват българските органи, че Божков ще бъде върнат в България по искането за екстрадиция, което нашата прокуратура отправя от близо две години.

Вижте писмото от ОАЕ за екстрадицията на Божков (СНИМКА)

На 25 август, съвсем предизвестено, Божков каца на летище София. От МВР не отговарят на въпроса защо в случая, каквато е процедурата при екстрадиция, не са изпратили екип на Съдебна охрана, който да го съпровожда. По време на полета той е трябвало да бъде и с белезници.

Неофициално източници на NOVA обаче твърдят, че на 23 август Божков е бил уведомен от властите в Дубай, че не е желан на тяхна територия заради руски връзки. Даден му е 72-часов срок да напусне страната. Първият полет, който се е вмествал в този срок, е бил на 25 август.

Когато бизнесменът е представил на местните власти своя самолетен билет, те са уведомили властите в България, че Божков се прибира по собствено желание, което обаче не отговаря на искането за екстрадиция.