Великият композитор е автор на над 600 произведения

От векове насам на Земята няма човек , който да не е чувал за едно от най-ярките имена в класическата музика Волфганг Амадеус Моцарт. Творчеството на великия австрийски композитор е огромно по обем и обхваща всички музикални жанрове на класическата музика, съществуващи през неговото време. Той е автор на общо над 600 композиции. Една от тях – операта „Лучио Сила”, Моцарт завършва, когато е едва на 17 години. Именно за нея разказва документалният филм, носещ името на произведението. Може да го гледате в ефира на Marquee TV – част от ТВ платформата на EON.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Гениалната си творба Моцарт представя в Милано през 1772 г. Тогава на сцената излизат някои от най-забележителните гласове, тъй като партитурата е дяволски трудна и е само за певци с непоклатима техника.

Главният герой в операта е римският диктатор Сила – роля, вдъхновена от генерала със същото име. Той се опитва да използва политическото си влияние, за да спечели сърцето на дъщерята на своя заклет враг. Момичето обаче е привързано към прогонения римски сенатор Чечилио. Първоначалният план на Сила се проваля и в крайна сметка състраданието му го кара да се откаже от любовта и дори от властта си.

Тази опера е поредното доказателство за това, че Моцарт притежава феноменален музикален слух, изключителна памет и блестящ изпълнителски и импровизаторски талант.

На основата на немския зингшпил и на италианската опера-буфа той създава още класическите опери „Отвличане от сарая“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“ и „Вълшебната флейта“. Автор е на 41 симфонии, 27 концерта за пиано и оркестър, 5 концерта за цигулка и оркестър, 9 концерта за духови инструменти и оркестър, камерна музика, клавирни творби, арии, серенади („Малка нощна музика“), „Реквием“ и други. Собственият му каталог се води от 9 февруари 1784 г., като дотогава вече е написал около 450 творби.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.