Първите резултати от exit poll сочат за балотажи в София, Пловдив, Варна и други големи градове

Кандидатите за местна власт излязоха с реакции, след като чуха първите резултати от вота. Балотажи ще има в София, Пловдив, Варна и други големи градове.

При обработени над 96% от протоколите на СИК в ОИК балотажът в София изглежда ще е между кандидата на БСП Ваня Григорова и този на ПП-ДБ и „Спаси София” Васил Терзиев. Още снощи и двамата бяха категорични, че се готвят за победа, а в централите им първите резултати бяха посрещнати с аплодисменти и поздравления. От „Възраждане” решиха да запазят мълчание, докато не излязат официални резултати от ЦИК. От „Има такъв народ" обявиха, че в почти всички общински съвети ще има техни представители. 

ПП-ДБ и „Спаси София” обявиха, че ще продължат битката за кмет на софиянци. „Ние работим за София, търсим решенията за всички софиянци”, заяви Васил Терзиев от ПП-ДБ. Той отказа да отговори срещу кого предпочита да се изправи на втори тур, но от коалицията са сигурни в изхода от балотажа следващата неделя. „Васил ще бъде следващият кмет на София, без значение кой ще отиде срещу него. За нас е важно, че София от днес не е същата, отваря нова страница в своята история”, коментира кандидатът за общински съветник Борис Бонев.

БСП даде заявка, че се връща в местната власт с повишено доверие. „Поставихме в центъра на дебата в кампанията проблемите на работещите хора, проблемите на малкия човек”, коментира Ваня Григорова от БСП. Тя също смята, че в столицата се пише нова история. „Срамно е да бием мъже, но, ако се наложи, ще трябва да ги бием”, пошегува се тя веднага след края на изборния ден. Лидерът на БСП Корнелия Нинова не присъства на брифинга на Ваня Григорова, но я поздрави за резултата от „Позитано” 20. „Целта, която си поставихме, е да се разгради моделът ГЕРБ в местната власт. На път сме да я осъществим и най-яркият пример е в София”, посочи тя.

ДАННИ НА ЦИК: Резултати от местния вот в големите градове (ОБНОВЯВА СЕ)

ИТН се похвалиха с резултат, който, по думите им, е надминал резултатите им от парламентарния вот. „В общинските съвети на големите градове, в Общински съвет на София, ще има представители на „Има такъв народ”, коментира Ивайло Вълчев, който беше един от кандидатите за кмет на столицата.

Във Варна кандидатът за кмет от ГЕРБ Иван Портних отива на балотаж с Благомир Коцев от „Продължаваме промяната-Демократична България”. „Повече от 70% от варненци ясно заявиха, че имат нужда от промяна”, коментира Коцев. „Очаквам подкрепа от всички варненци, които да кажат „Не на лъжите, манипулациите, внушенията", каза Портних.

В Пловдив битката също ще бъде оспорвана между Костадин Димитров, издигнат от ГЕРБ, и Ивайло Старибратов от ПП-ДБ. „В Пловдив има изключително много партии и коалиции, които се идентифицираха и почти всеки от тях показа, че управлението към момента не е добро”, обясни кандидатът на ПП-ДБ за кмет на града под тепетата. „Ще разчитаме на подкрепата на всички пловдивчани, които искат градът да се развива”, не скри Костадин Димитров.

Отново комични ситуации по време на видеонаблюдението на вота (ВИДЕО)

След 20 години жителите на Кърджали избраха нов кмет. Новият градоначалник се казва Ерол Мюмюн. Той също е издигнат от ДПС - партията, която досега управляваше града. „Ще предприемем мерки в краткосрочен и дългосрочен план за подобряване на управлението, за подобряването на града и общината”, каза Мюмюн.

Стара Загора, Враца и Перник са някои от другите градове, в които кандидатите за кметове печелят на първи тур.