Той представи новите законодателни инициативи на правителството

Британският крал Чарлз III произнесе тронното слово на монарха пред британския парламент и представи законодателните планове на правителството, които трябва да бъдат гласувани през следващите месеци. Очаква се депутатите да разгледат пакет от сериозни политически мерки, както и промени в Наказателния кодекс, налагащи по-сурови наказания за тежки криминални престъпления. Новите текстове ще бъдат гласувани преди следващите парламентарни избори в страната.

Макар речта да се произнася от британския монарх, всъщност е написана от правителството. Традиционно именно с нея се дава началото на новата сесия на парламента.

Крал Чарлз III ще държи реч на конференция за климата в ОАЕ

Започналата тази седмица най-вероятно сесия ще бъде последната преди изборите, които трябва да се проведат до януари 2025 г. А много от правителствените политики, представени от Чарлз III, са насочени към привличането на гласоподаватели.

Предложенията

Правителството планира да предложи пет проектозакона за по-сурови наказания и превантивни мерки срещу престъпността. Едно от тях гласи, че срещу убийците, които извършват сексуално мотивирани или садистични престъпления, автоматично трябва да бъдат повдигани обвинения, предвиждащи доживотен затвор без право на замяна. 

Законопроектът за промени в Наказателния кодекс също така ще изисква подсъдимите да се явяват в съда при произнасяне на присъдите им, за да може да изслушат и изказванията на засегнатите от техните престъпления. Освен това се предвижда полицията да получи правомощия за извършване на обиски в частни имоти без съдебно разпореждане, ако има доказателства, че на даден адрес се укриват крадени вещи.

Обсъжда се и проектозакон за тютюневите и никотиновите изделия, който следва обещанието на премиера Риши Сунак от миналия месец за поетапна забрана на продажбата на тютюн в Англия. Новите текстове ще забранят на всички лица, родени след 1 януари 2009 г., легално да купуват цигари до края на живота си.

Правителството възнамерява да въведе регулации и за ароматите и описанията на течностите за вейп устройствата, които според някои критици са пазарно-ориентирани към непълнолетни лица. 

Източник: НИКОЛАЙ ВЕЛЕВ, БТА