Според източници от групировките „Хамас” и „Ислямски джихад”, израелските танкове са срещнали сериозна съпротива

Израелските сили водят улични сражения в град Газа с бойци на „Хамас”, които използват тунели и устройват засади. Според източници от групировките „Хамас” и „Ислямски джихад”, израелските танкове са срещнали сериозна съпротива.

Междувременно около 50 000 палестинци са избягали от зоните на сраженията в северната част на Ивицата Газа, след като в сряда Израел отвори 4-часов коридор за евакуация.

Израел: Унищожихме 130 тунела на "Хамас"

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви отново, че първо трябва да бъдат освободени заложниците в Газа, преди да се мисли за каквото и да било примирие.

Така той опроверга появилите се слухове за преговори за хуманитарно примирие в замяна на пускането на 15 от похитените от „Хамас”.

Червеният кръст: Хуманитарен конвой е бил обстрелван в Газа

„Днес видяхме как 50 000 жители на Газа се евакуираха от северната част на ивицата към южната. Те го правят, защото разбират, че „Хамас” е изгубил контрола си на север и югът е по-безопасен. Там получават лекарства, вода и храна. Ще продължим да улесняваме притока на хуманитарна помощ на юг. Ще продължим да разрешаваме на жителите на Газа да се преместят от лапите на „Хамас” в северната част на Ивицата Газа в южната. „Хамас” загуби контрол и продължава да го губи на север”, заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.