МКЧК не уточни кой е стрелял по конвоя и от коя посока е дошъл огънят

Международният комитет на Червения кръст съобщи, че хуманитарен конвой, превозващ животоспасяващи медицински материали, е бил обстрелван в град Газа.

"Конвоят, от 5 камиона и две превозни средства на Червения кръст, е превозвал доставки за здравни заведения, включително за болница "Ал Кудс", когато е бил обстрелван", се казва в изявление на МКЧК, в което се добавя, че "два камиона са повредени, а един шофьор е леко ранен".

МКЧК не уточни кой е стрелял по конвоя и от коя посока е дошъл огънят. "Това не са условията, при които хуманитарният персонал може да работи", заяви Уилям Шомбург, ръководител на подделегацията на МКЧК в Газа.

Граничният пункт „Рафа” ще отвори, за да пропусне ранени жители на Газа

"Ние сме тук, за да доставим спешна помощ на нуждаещите се цивилни граждани. Гарантирането, че жизненоважната помощ може да достигне до медицинските центрове, е правно задължение съгласно международното хуманитарно право".

"След престрелката конвоят промени маршрута си и стигна до болница "Ал-Шифа", където достави медицинските консумативи", съобщиха от МКЧК.

"По-късно конвоят на МКЧК придружава шест линейки с тежко ранени пациенти до граничния пункт Рафа в Египет", добави той.

Източник: БГНЕС