Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг

Досега не сме видели истинска воля от страна на руския президент Владимир Путин да преговаря за приемливо решение в Украйна. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди днешната си среща с европейските министри на отбраната в Брюксел, пише БТА.

Прогноза: Украйна ще загуби над 10 млн. души от населението си до 2033 година

Според него е необходимо Путин да се убеди, че няма да спечели на бойното поле. „Вероятността за постигане на приемлив и договорен изход нараства с предоставянето на повече военна подкрепа за Украйна. Войните са непредсказуеми, никой не може да каже кога и как тази война ще завърши. Украйна сама преценява кои са приемливите условия за начало на преговори и за постигане на договореност”, посочи Столтенберг, цитиран от кореспондента на БТА Николай Желязков.

„Дойче веле”: Хиляди украинци опитват да избягат от военна служба

„В наш интерес е да подкрепяме Украйна, не можем да допуснем Путин да спечели”, каза генералният секретар на НАТО. Той посочи, че засега тежките сражения продължават и обстановката на бойното поле е трудна.

Столтенберг съобщи, че ще разговаря с европейските министри по въпроса за охраната на европейската критична подводна инфраструктура. Той уточни, че след повредите по газопровода „Северен поток” и на Балтийския газопровод НАТО въвежда в района на Северно и на Балтийско море допълнителни патрули.

Източник: Николай Желязков, БТА