Предишният ни дипломат във Ватикана беше Богдан Паташев

Извънредният и пълномощен посланик на България към Светия престол - Костадин Коджабашев, връчи акредитивните си писма на папа Франциск на 16 ноември, съобщиха от Министерството на външните работи.

Президентът назначи още двама посланици

След тържествената церемония, провела се в апостолическия дворец, посланик Коджабашев проведе 20-минутна среща на четири очи с папа Франциск, по време на която предаде поздрави от президента Румен Радев. Костадин Коджабашев представи накратко основните достижения на страната ни и културно-историческото ѝ богатство, подчерта желанието си да работи за активизиране на двустранния диалог със Светия престол в области от взаимен интерес - политическа, културно-религиозна, научно-историческа и др.

"България отдавна е своеобразен мост между Източна и Западна Европа, духовен кръстопът, земя на срещи и взаимно разбирателство. Тук са съсредоточени човешките и културните ценности на различните континентални области, които са намерили прием и уважение", посочи Костадин Коджабашев.

Радев удостои посланика на Ватикана у нас с орден „Мадарски конник“ (СНИМКИ)

За папа Франциск България също е място за срещи на множество култури, цивилизации и религии, отворена врата към Близкия изток, земя с древни християнски корени, отбелязват от МВнР. По време на разговора е обърнато особено внимание на делото на Светите братя Кирил и Методий, обявени от папа Йоан Павел Втори за съпокровители на Европа. За папа Франциск те са „славянските апостоли“, демонстрирали три много важни аспекта в евангелизирането – единството, привнасянето на евангелизирането в културата и свободата в проповядването.

В края на срещата беше засегнато и сътрудничеството във връзка с новите предизвикателства пред сигурността в Европа и света както на двустранна основа, така и в рамките на международните организации. Акцентирано бе върху ситуацията в Палестина и Израел – папата насърчава освобождаването на заложниците и навлизането на хуманитарна помощ в Газа. Той продължава да се моли за страдащите и да се надява на пътища за мир в Близкия изток и Украйна.  След срещата с папа Франциск, посланик Костадин Коджабашев беше приет и от държавния секретар, кардинал Пиетро Паролин, като в рамките на разговора бе направена ретроспекция на двустранния диалог в областите от взаимен интерес между България и Ватикана и за неговото развитие.

Президентът Румен Радев подписа в началото на септември указ за назначаването на Костадин Коджабашев за извънреден и пълномощен посланик на България при Светия престол със седалище във Ватикана. Постът преди това се заемаше от Богдан Паташев.

Папата прие акредитивните писма на новия български посланик към Ватикана (ВИДЕО+СНИМКИ)