Случаят е от Индия

Видео, заснето от камера, подавана през тръба от спасителите на повърхността, показва мъжете, които са затрупани в тунел на около 60 метра навътре в Хималаите. Сложната операция по освобождаването им продължава вече десети ден.

"Поддържаме връзка с мъжете вътре. Всички те са добре. Работим усилено, за да ги изведем навън", заявиха от полицията в понеделник пред CNN. Те бяха затрупани, след като планински тунел се срути, докато работеха по изграждането на магистрала до град Утаркаши, Северна Индия.

Тунел се срина и затрупа 40 работници в Индия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Властите проучват стратегии за освобождаване на мъжете, включително вкарване на друга тръба през отломките, която да е достатъчно голяма, за да могат да изпълзят по нея навън. Но всяко усилие за отваряне на проход се оказва сложно поради нестабилния терен и сондажите често са спирани.

Първият успех на операцията беше, когато спасителите успяха да прокарат 53-метрова тръба през развалините късно в понеделник, което им позволи да доставят топла храна, лекарства и кислород на затрупаните работници.

"Увереността, че животът на затрупаните работници ще бъде опазен, се увеличи многократно", се казва в изявление, разпространено от държавните служители в понеделник. "След тази добра новина на спасителните фронтове заедно с работниците и техните семейства цари щастие и ентусиазъм, а сега има и много надежди за други възможности за спасяване".

На входа на тунела е създадена импровизирана болница. Спасителните екипи проучват всички възможности за достигане до мъжете, включително да потърсят международна помощ. 

Източник: CNN