Случаят е от Индия

Затрупаните работници в срутил се тунел в индийската част на Хималаите бяха спасени на 17 ден. Спасителите проправяха тунели дни наред, за да достигнат до 41 мъже, затрупани от свлачище под тонове скали, бетон и земна маса.

Изключително сложната спасителна операция в дългия 4 и половина километра тунел продължи дни наред. Тя беше прекъсвана многократно заради повреди на строителните машини. Въпреки това, спасителите успяха да пробият тоновете скали и първият работник беше изведен на повърхността. Незабавно е откаран в болница.

„Всички сме въодушевени. Говорих с официалните лица тук и ми казаха, че скоро ще видя брат ми”, каза Джаймал Сингх, брат на блокиран работник.

10 ДНИ В СРУТЕН ТУНЕЛ: Видео показва затрупаните работници

Спасителите изтеглят мъжете с въже през тръба с диаметър 90 сантиметра. „Тръбата беше вкарана вътре много внимателно. Пробивът беше направен без никакви пречки и тръбата премина”, посочи Ашкет Катяаал, директор на строителната фирма.

Нито един от работниците не е пострадал и всички те като по чудо са в добро състояние, съобщиха властите. Още в първите дни след като останаха блокирани в тунела, спасителите успяха да направят малък пробив, през който им спускаха вода и храна.
„Последния път, когато говорих с него, му казах да изчака, тъй като спасителите ще стигнат до тях”, разказа Деепак Кумар, роднина на блокиран работник.

Още миналия петък властите съобщиха, че работниците ще бъдат изведени до часове - но тогава това не се случи.
„Искам всички да бъдат изведени невредими. Когато излезе, сърцето ми отново ще се съживи”, съобщи Чадри, брат на блокиран работник.

Тунел се срина и затрупа 40 работници в Индия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Днес на мястото на срутилия се тунел в индийската част на Хималаите пристигнаха множество линейки и лекари, които да се погрижат за работниците. Техните роднини също чакаха трескаво добри новини.

„Чувствам се много развълнувана, че след толкова дни чакане брат ми ще излезе от срутения тунел. Каквато и радост да изпитвам сега, след като те наистина излязат, това ще бъде нещо съвсем друго”, съобщи Девендер Квишку, роднина на блокиран работник.

Срутилият се тунел е част от магистралата "Чар Дхам" на стойност милиард и половина долара - един от най-амбициозните проекти на индийския премиер. Той трябва да свърже четири хиндуистки поклоннически места чрез 890-километрова пътна мрежа.