Тя спечели приз, който е еквивалент на Нобелова награда за образование

Тя е най-добрият учител в света за 2023 година. Избрана сред над 7000 номинации от 130 страни. Призът е еквивалент на Нобелова награда за образование. Сестра Зеф е част от жените, променящи света – експерт в образованието, защитник на правата на децата и жените, автор на бестселъри, международно признат оратор и лидер.

Сестра Зеф е повече от вдъхновител. Кореспондентът на NOVA Петя Желева разговаря с нея през нощта, тъй като за нея денят е време за децата и нейното училище. Стотици млади хора без достъп до образование са преминали през класните стаи на училището, което създава още когато е на 13 години.

Преди дни пакистанката спечели приза за най-добър учител в света за тази година, както и награда от 1 млн. долара, които ще инвестира отново в образованието.

Сестра Зеф, благодаря Ви, че приехте това интервю. Историята на живота Ви е толкова богата, че дори не знам откъде да започна този разговор. Коя всъщност е Сестра Зеф? Как бихте се представили накратко?

- Сестра Зеф е човек, който обича предизвикателствата и има достатъчно смелост да предизвиква предизвикателствата. Дори когато Сестра Зеф говори за живота си, не може да повярва на всичко, което ѝ се е случило. Защото това е чудо! Невероятно е! Когато се запознаете с историята ми, ще разберете защо го казвам.

- Бях на 13 години, когато напуснах училище, защото учителят ми ме унижи физически и психически, пред останалите деца. Биеше ме! Тогава реших, че никога повече няма да се върна в училище в моята страна. Но целта в живота ми беше да уча. Реших да създам свое училище - да образовам себе си и останалите. Успях да убедя момичета, които да идват да се учат при мен - в двора на дома ми, безплатно.

- За целта имах нужда от средства, а нямах финансова подкрепа. Така, на 13, трябваше да започна работа. Бродирах ризи. Работих по 8 часа на ден и едновременно учех и преподавах - 4 часа на себе си и 4 часа на учениците ми. Подготвях се сама за изпити, но успях. Имам две магистърски степени -  по история и политически науки. Днес дори не помня бройката на всички деца, които съм обучила.

Историята на Рифат Ариф, позната като Сестра Зеф, е нережисиран филм - тъжно и трудно начало с красив край. Амбициите и решителността на една смела жена да даде кураж за промяна на други жени. Нейните награди нямат брой, но философията за живота ѝ е само една.

Преди дни в Париж получихте наградата за „Най-добър учител в света” за тази година. Ако ви попитам, как ще завършите изречението: „Най-добрият учител е този, който…?”.

- Който вярва, че учителството не е работа или професия, а страст и призвание. Обучението е начин да водиш хората напред, да правиш света по-добър.

Попаднах на доста красноречива статистика относно Вашата страна: 30% от пакистанците са необразовани, 60% са безработни и не търсят работа, само 2% от работещите са жени. Как мотивирате тези хора да променят нещо в живота си?

- Трудно! Но те имат моя пример. Това ги мотивира. Знаят, че момичетата също имат право да се образоват, да имат мечти, да постигат неща в живота си. Но все още има много места, където ролята на жената е свързана само с това да готви и произвежда деца. Затова, когато през 2013 година спечелих 20 000 долара от световен конкурс, купих малко земя и създадох образователен център, където майки и млади жени без образование могат да придобият умения – компютърна грамотност, английски, грим, фризьорство. Създавам връзка с техните семейства и дори след обучението оставам близо до тях. Образованието на момичетата е изключително важно!

Живеем в трудни времена на войни, кризи и конфликти. Мислите ли, че има надежда за човечеството?

- Разбира се! За мен образованието е решението на всички проблеми и кризи днес - от климатичните промени до войните. Защото само чрез образованието можем да си дадем сметка колко важни сме един за друг. Войната не може да бъде решение. Независимо колко време се воюва, трябва да седнат на масата за преговори и да говорят.

В училището на Сестра Зеф няма да откриете всички традиционни дисциплини. Място за четене, писане, математика или спорт има, но основният изучаван предмет се нарича любов и уважение към ближния.

Най-важният урок, който искате да предадете на учениците си?

- Да приемат различията. Да научат, че всички ние сме човешки същества, независимо от произход, религия и социално положение. Че всички имаме нужда от любов и внимание. Затова в моето училище лицата на децата греят. Усмихват се, защото знаят, че имат моята любов и подкрепа. Не чувстват, че са далеч от дома, а просто са с друга майка.

Какво ще посъветвате родителите - кое е най-доброто, което можем да дадем на децата си?

- Слушайте ги! Оставете ги да питат, дори да ви задават по хиляда въпроса на час. Моля ви, отговаряйте им! Това е ваша отговорност. Децата имат нужда от отговори, да бъдат насочвани, за да се развиват и вървят напред.

Наричат хората като Вас „носители на промяната”. Коя е промяната, която лично Вие искате да видите?

- Искам да видя всяко едно момиче в училище. Искам всяко дете да има права. Да бъде уважавано, да има равни възможности. Децата не бива да бъдат разделяни, защото те принадлежат на света! Те са отговорност на всички нас. Децата трябва да имат достъп до образование, защото те са нашето бъдеще.