Решението е част от отговора на ЕС "на заплахата, която представляват "Хамас"

Европейският съюз наложи санкции на двама високопоставени представители на военното крило на палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде Франс прес. Съветът на ЕС съобщи днес, че в черния списък са добавени Мохамед Дейф и Маруан Иса от Ивицата Газа. Санкциите включват замразяване на евентуалните активи на двамата под юрисдикцията на Европейския съюз и забрана на тяхното финансиране. 

Решението е част от отговора на ЕС "на заплахата, която представляват "Хамас" и неговите брутални и безразборни терористични атаки, извършени в Израел на 7 октомври 2023 г.", се подчертава в комюникето.

Вашингтон наложи санкции на лица и фирми, финансирали атаките на хусите в Червено море

Мохамед Дейф е описан като главния командир на военното крило на палестинското ислямистко движение, а Маруан Иса - като негов заместник. Двамата са на по 58 години. Имената им бяха добавени в санкционния списък, който ЕС започна да съставя през 2001 г. след атентатите на 11 септември в Съединените щати и редовно актуализира. "Хамас" като организация вече е част от него, отбелязва АФП.

СЗО призова за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Палестинското ислямистко движение е признато за терористична група от Европейски съюз, както и от Съединените щати, Канада и Израел. Очаква се ЕС да наложи нови санкции срещу "Хамас" през следващите седмици, заяви пожелал европейски анонимност представител, цитиран от Ройтерс.

 

Източник: Николай Станоев, БТА