Оригиналната идея хрумва на Иван Кочич от Белград

Децата обичат да разглобяват играчки. След това те често се озовават в кофата за боклук или биват забравени в някой шкаф. За художника Иван Кочич от Белград това е твърде голямо разхищение. Ето защо той си поставя за цел да създаде предмети на изкуството от непотребни играчки и да покаже на децата колко креативно може да бъде рециклирането.

„Реших да създавам игриво изкуство. Няколко месеца мислих какво може да бъде оригинално. Така ми хрумна идеята да използвам играчки, защото те са цветни и не изискват никаква намеса по отношение на формата или цвета. По този начин подчертавам и необходимостта от рециклиране и повторна употреба. Знаем, че пластмасата се рециклира, а играчките допринасят значително за замърсяването на околната среда”, споделя Кочич пред „Дойче веле”.

Коя е любимата коледна украса на Уолт Дисни и шведското кралско семейство (ВИДЕО)

За своите уникални творби той внимателно подбира играчките според цвета и формата им. А материалите за уникалните творби се даряват от родители и техните деца. Има само едно правило: Иван приема само играчки, които децата вече не искат. Когато произведението е готово, Иван го показва на децата. Тогава те разпознават някогашните си любими предмети и научават какво означава рециклиране.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.