По-рано и премиерът Николай Денков каза, че очаква позитивни новини по въпроса

Огромна крачка по пътя на България към Шенген. Нидерландия официално каза „да” на включването ни в общото пространство. Новината дойде от премиера Николай Денков, който участва на Европейския съвет в Брюксел.

След като получихме заветната зелена светлина от Нидерландия, единствената държава, която продължава да стои на пътя ни към Шенген е Австрия. Но според анализатори, след решението на правителството на Марк Рюте, преодоляването на последното „не” по пътя ни към Шенген ще стане по-лесно. Мотивът Нидерландия да промени мнението си е изпълнената препоръка за върховенството на закона и механизма за наблюдение на главния прокурор. Чисто процедурно предстои нидерландския парламент да гласува решението на правителството, но става въпрос за чиста процедура, в която няма да има изненади.

Разговорите с Австрия ще продължат, като ще се обсъждат варианти за приемането ни.

Денков: Очакваме позитивни новини от Нидерландия за Шенген

Очаква се решението на Нидерландия да бъде официализирано следващата седмица.

„Днес е имало заседание на Министерския съвет, решението ще бъде внесено в парламента на Нидерландия, разбира се, крайното решение, с което се вдига ветото, трябва да дойде от парламента на Нидерландия. Така че това ще стане другата седмица, ако всичко е наред”, каза Денков.

Промяната в дългогодишната твърда позиция на Нидерландия срещу това да бъдем част от Шенген, идва след свършена работа от наша страна, обясни премиерът Денков.

Габриел: Няма опасност България и Румъния да бъдат разделени за Шенген

„Нидерландия, това, което винаги е казвала, е, че за нея е важно да бъдат изпълнени препоръките, свързани с върховенството на правото, те искаха да видят резултатите от мисията, верифицирани от Европейската комисия. Има доклад, той е публичен, много позитивен, така че това на което стъпва решението на холандското правителство днес се базира на точно този доклад на Европейската комисия”, каза Денков.

Сега приоритет ще е намиране на общ език с Австрия. По-рано днес външният министър Мария Габриел беше категорична, че няма да приемем вариант без дата за присъединяване и по суша.

„Дори да има етап за поетапно влизане, той да обхваща сухопътните граници, защото всички разбираме, че това, което ще облекчи бизнеса, това, което ще намали задръстванията по границите, което ще доведе реална полза на хората, държавата и бизнеса, е да имаме пакет от всички граници”, каза Мария Габриел.

И още една категорична позиция от България – няма да се приемат нови условия за присъединяването. Габриел уточни, че сме склонни да подобрим изпълнението на задачи, които вече са поставени пред нас.

По-късно нидерландският премиер Марк Рюте обяви, че: "Толкова много неща са се подобрили, че би било просто много глупаво, ако Нидерландия продължи да задържа България".



“Нидерландия блокира България от около 14 или 15 години, но сега наистина може да се види напредък. При това положение просто трябва да бъдем справедливи", казва още Рюте от Брюксел.