Разказва „Дойче Веле”

Във всяка страна обичаите за Коледа са различни. В Германия основните празненства са на 24 декември. Въпреки че не е официален празник, едва 20% от хората работят на този ден.
 
71% от германците споделят, че очакват с нетърпение Коледа. Затова и много от тях започват да се подготвят от рано. Почти половината германци купуват подаръци още през ноември, а дори и по-рано. Само 1% признават, че пазаруват за близките си едва на Бъдни вечер. 
 
А Бъдни вечер германците предпочитат да посрещат семейно. Независимо от религията си, 81% от германците отбелязват Коледа. Едва половината германци се определят като християни, а 1/4 ходят на църква на Коледа.

Елхите са важни за германците. През 2020 г. в германските всекидневни е имало 25 милиона дървета. Истинските са предпочитани, но все по-популярни стават изкуствените.
 
Класическите немски коледни сладкиши включват щолен, плодов хляб със стафиди, домашно приготвени сладки, марципанови картофи и меденки.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.