В света сега се водят над 36 военни конфликти

„Изпращаме рекордна година за международни конфликти – войната на Русия в Украйна, войната между Израел и Палестина, тихо се промъкна ситуацията около Нагорни Карабах. Няма друга година от края на Втората световна война насам с толкова голям брой горещи военни конфликти в света”. Това заяви Елена Поптодорова – бивш посланик на България в САЩ, в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS в обобщение на международните събития през 2023-та година.

Нагорни Карабах престава да съществува от 1 януари 2024 г.

Според международния редактор на NOVA Александрина Аврамова сега в света се водят над 36 активни военни конфликта. „Войната в Украйна е най-големият военен конфликт след Втората световна война насам, тя продължава вече почти две години, няма изгледи да приключи скоро. Много трудна, много тежка година изпратихме. Тя беше изпълнена с много конфликти, кръв”, обобщи Аврамова.

ООН призова за повече помощ в Газа

Бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков обясни годината в международен план така: „ако думата на 2022-ра беше война, думата на 2023-та е „повече война”. Динамиката е негативна, това е съпроводено с процеси, които ерозират. Имаме очевидна тенденция на милитаризация на международните отношения. Това, което изчезна като понятие, е думата „мир”.

Той изтъкна, че в международен план липсва диалог и изцяло липсва доверие, което спъва воденето на преговори, обобщи Кючуков. Според него в Украйна наблюдаваме война на унищожение. 22 месеца от началото на войната не сме по-близо до мира, каза бившият зам.-военен министър.

Латвия дарява на Украйна иззети коли за почти 1 милион евро

Целия разговор гледайте във видеото