От своя страна Пактът за миграция ще влезе в сила по-бавно - през следващите години, смята тя

Австрия ще се съгласи да свали възраженията си срещу България и Румъния. Така ще станем част от сухопътния Шенген. Това ще стане в следващите месеци. От своя страна Пактът за миграция ще влезе в сила през следващите години. Той ще се забави заради специалните центрове с нов процес на скрининг на бежанци. Това заяви за "Денят на живо" зам.-директорът на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева. 

Весела Чернева за влизането на България в Шенген: Големите решения стават с малки крачки

Според нея в някои страни увеличаването на миграционния натиск предизвиква сътресения в политическата обстановка, а Австрия е добър пример. "Крайнодясната партия на свободата набра много сила, затова трябваше да има договорка за миграцията. Тепърва трябва да бъдат изработени техническите детайли по регулациите. Пактът за миграция цели да намали напрежението от граничните страни на ЕС. Става дума основно за страни с големи бежански потоци, които искат да останат в рамките на териториите им - Италия, Испания, Гърция. Страните членки се съгласиха на справедливо разпределение на мигрантите, няма да има държави, които ще могат да отказват като цяло да помагат", заяви тя. 

По думите ѝ форумът в Давос е посетен и от представители на по-далечни страни. "Много по-малко от обичайните лидери присъстват. Смисълът е да се чуе какво мисли останалия свят. Едно от най-големите постижения са лекарствата срещу наднормено тегло. За такива неща се говори в Давос, добре е, че български участници са там", смята Чернева.

Целия разговор гледайте във видеото.