Разказва „Дойче Веле”

Димът е смес от газове, водни капки и частици сажди. Обикновено се причинява от изгаряне на газове или твърди вещества. Димът има много функции и значения от много години. Използваме го за консервиране на храна, за успокояване на животни, в церемонии и религиозни събития.

При цвета има значение какво и как се изгаря. Дървото например може да произвежда различни цветови тонове. Когато дървото е мокро, димът е плътен и бял. Когато дървото е сухо, димът е почти прозрачен.  От кислорода димът може да придобие тъмно сив до черен цвят.  

Горивата с високо съдържание на въглерод обикновено произвеждат много тъмни до черни облаци дим при изгаряне. Това се наблюдава при въглища, петрол или при запалване на пластмаса. Причината за тъмния цвят е, че веществата обикновено не изгарят напълно и се отделят по-големи частици сажди.

Но димът не е само черен, бял или сив. Индустрията използва различни химикали, за да е цветен. Повече гледайте във видеото.  То е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.