Изложба в Националния музей във Вашингтон разкрива магията на литературата за подрастващи

Националният музей във Вашингтон се превърна в страна на чудесата на детската литература. Това е едно пътешествие в архитектурата, инженерството и дизайна, съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA) Максим Адамс.       

Представяйки над 150 детски книги от 28 държави и пет континента, написани през последните 200 години – новата изложба в Националния музей на строителството се нарича Building Stories. Изложбата е една от най-амбициозните, които музеят е имал някога и ще остане отворена за публика в продължение на десетилетие.

Електрически колела сменят мотопедите в Кения (ВИДЕО)

„Нашата мисия е да вдъхновим любопитството към света, който проектираме и изграждаме. И не мога да си представя по-радостен, прекрасен и точен начин да направя това, отколкото през призмата на детските книги“, казва Айлийн Фукс, който е изпълнителен директор на Националния музей на строителството.

Класики като “Мечо Пух” и “Алиса в страната на чудесата”, както и съвременни детски книги като “Хари Потър” и “Джуманджи”, са превърнати в реалистични пейзажи, 3D снимки, видео и аудио инсталации, които вдъхват живот на книгите. Изложбата също така показва как книгите могат да променят общественото мнение.

Леонард Маркъс е експерт по детска литература и куратор на изложбата. Той подбира ръчно всяка книга за тази изложба, предава VOA. „Някои от книгите са за самия дом, други за напускането на дома, трети за това, че нямаш дом и трябва да се справяш с живота в тази ситуация”, казва Леонард Маркъс.Много детски книги изобразяват фантастични светове, които децата могат да контролират. „Разбрахме, че в основата идея на детските книги е да намериш своето място в света, да намериш призванието си“, казва Кати Франкел от Национален строителен музей.

Екстремен спорт: Хокей на лед върху замръзнало езеро (ВИДЕО)

Американският автор и илюстратор Дейвид Маколи посвети една галерия на процеса на създаване на детски книги. За вдъхновение той използва типична архитектура от сърцето на Рим.  В допълнение към изложбите музеят има читалня с над 200 книги, на които да се насладите, а най-малките посетители могат да създадат своя собствена история от специални меки блокчета, предава VOA.

Източник: vesti.bg/Voice of America