От България заради шпионаж си тръгнаха предстоятелят на Руската църква и още двама служители

Формулировката „шпионаж в полза на Русия” доби популярност през последните няколко години, особено след началото на войната в Украйна.

През есента на 2019 г. председателят на сдружение „Русофили” Николай Малинов беше арестуван по това обвинение. Доказателство срещу него беше докладна записка от десет страници, в които се обяснява как руското влияние у нас може да се засили чрез придобиване на ключови компании, създаването на проруска партия и медийни канали за прокарване на послания.

Продължава ли Руската църква да е квартира за шпиони в расо?

Непосредствено след инвазията в Украйна, България изгони двама руски дипломати, а няколко дни по-късно - още десет души.

Кулминацията дойде през юни същата година, когато наведнъж от посолството на Руската федерация в София бяха изгонени 70 дипломати.

През миналата година от България заради шпионаж си тръгнаха предстоятелят на Руската църква и още двама служители. Църквата остана затворена с месеци. В края на миналата година страната ни изгони и кореспондентът на „Российская газета” Александър Гацак.

АКЦИИ В ДАНС И ГДБОП: Разследват шпионаж в полза на Русия, има задържан (ОБЗОР)

Преди дни прокуратурата издаде европейска заповед за издирване на шестима руски шпиони за тероризъм по подозрение за взривове в оръжейните складове у нас в периода 2011-2022 г.