Те са били принудени да се крият в бункер заради сигнал за въздушна опасност

Екип на NOVA - в опасна близост до падащите бомби над Киев. Репортерът ни Иван Кънчев и операторът Николай Кънчев бяха принудени да търсят защита в бомбоубежището на хотела им. Те са в украинската столица с делегацията на председателя на Народното събрание Росен Желязков.
 
По-късно стана ясно, че Русия е изстреляла около 60 ракети от различни точки, включено и от тактически бомбардировачи към цялата територия на Украйна. Киев е успял да неутрализира 44 въздушни цели, сред които ракети и дронове. Четири от ракетите обаче са паднали в столицата, която отново даде жертви. 

Масирана руска атака в Киев, българската делегация – в бомбоубежище (ВИДЕО+СНИМКИ)
 
Денят в Киев започна с вой на сирени и призив за спешна евакуация. „Ситуацията е почти нереална както за нас, така и за останалите екипи от България. В убежището, освен българските политици и журналистите, вече са и няколко семейства, включително с деца. По поведението им съдим, че това, което за нас е извънредна ситуация, за тях е по-скоро част от обичайното”, разказва Иван Кънчев.

„Това, което ни направи много силно впечатление, бяха децата в бомбоубежището. 4-5-годишни деца, които търпеливо изчакват да отмине тревогата”, коментира председателят на парламента Росен Желязков.

След края на въздушната опасност се разкрива мащабът на щетите от нанесените удари, основно по жилищни сгради. Един от поразените блокове е на 10-ина километра от хотела на българската делегация. Именно там екипът ни разбира, че атаката е взела жертви. Има и десетки ранени.

Володимира успява да се спаси. „Спяхме и изведнъж се събудихме от силен взрив. Всичко се изпълни с дим и стана тъмно, разлетяха се всякакви предмети из стаята”, споделя тя.

Към блока са изпратени десетки спешни екипи. Камерата на NOVA успя да заснеме опитите на противопожарната служба да извадят оцелели под отломките. Кметът на Киев Виталий Кличко обяви, че жертвите са най-малко две. „Това е поредното нападение по родния ни град. В момента над 20 души са ранените, те са в различни болници. До този момент информацията ни е, че двама са загиналите”, заяви Кличко.

След сигнала, че небето вече е чисто, в града настъпи транспортен хаос. Метрото беше препълнено, тъй като в първите минути на атаката хиляди хора са потърсили спасение именно там. „Това не е най-лошото, което може да се случи. Най-лошото е за хората на фронтовата линия, те трябва да отблъскват нашествениците. Ние цивилните определено ще издържим. Това поредно нападение не влияе на волята ни за победа. Такива въздушни атаки подхранват още повече волята ни за по-бърза победа”, заяви Виталий Бачински, жител на Киев.

Зеленски към Желязков: Благодаря за подкрепата! Никога няма да я забравим

Часове по-късно българската делегация се върна към първоначалната програма - среща между Володимир Зеленски и Желязков. „Благодарни сме на българския народ и на правителството за политическата подкрепа. Бяхме във вашата държава, не успяхме да видим много, но видяхме, че българите са на наша страна, на страната на мира и обещаваме никога да не го забравим”, заяви украинският президент. 

„От началото на войната, от началото на анексирането на Крим, ви подкрепяме за освобождаване на всички украински територии. Нашата подкрепа е не само хуманитарна и човешка, но най-важното е военната помощ. Сега знам, че имате недостиг, но най-важно е важно да има единство”, заяви председателят на Народното събрание. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.