Той протестира срещу решение на бившия вътрешен министър Прити Пател

Последен опит на Джулиан Асандж да спре екстрадицията си в Съединените щати. Върховният съд във Великобритания започна двудневно изслушване на обжалването на основателя на „Уикилийкс”. Асандж протестира срещу решение на бившия вътрешен министър Прити Пател, която потвърди, че няма основания да не бъде пратен зад Океана.

Британските власти ще екстрадират Джулиан Асандж

Съединените щати обвиняват Асандж, че с публикуването на хиляди документи на американската армия и дипломация, е изложил на риск живота на федерални служители. Австралиецът настоява, че обвиненията срещу него са наказание, че е разкрил престъпленията на американското правителство. Делото срещу Асандж е повод за разгорещени дебати за свободата на словото в световен мащаб. В Съединените щати австралиецът е заплашен от 175 години затвор.

„Няма шанс за справедлив процес, ако Джулиан бъде екстрадиран в Съединените щати. Това не трябва да се допуска, той няма да е в безопасност там. Тази страна възнамерява да го убие. Реално, обвиненията срещу него са в журналистика. Цялото дело е признание на Съединените щати, че третират разследващата журналистика като престъпление. Това е атака срещу журналистите по целия свят. Атака срещу истината и срещу правото на обществото да бъде информирано”, заяви съпругата му Стела.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase