Медици призовават списъкът с лекарства, които липсват в аптеките, да е публичен

След броени дни хартиените рецепти за изписване на антибиотици остават в историята. Здравните власти са категорични, че от 1-ви април лекарства ще се дават само чрез електронната система. Целта на преходния период, през който все още важат и хартиените рецепти, беше да се изчистят проблемите, с които се сблъскаха пациенти, лекари и фармацевти през октомври.

Крачката назад в дигитализацията даде възможност на лекари и фармацевти да спестят част от главоболията, с които се сблъскаха през октомври миналата година. Репортерската проверка на екипите ни показа, че част от спънките все така остават в графата „нерешени”. За NOVA от “Информационно обслужване” заявиха, че при тях не са регистрирани технически проблеми с работата на системата. И отчитат, че само за последния месец изписаните „електронни рецепти” за антибиотик са 167 хиляди.

Лекарите могат да предписват е-рецепти с мобилно приложение и без интернет

Предписаната терапия на личния лекар - в „ръцете” на електронната система за изписване на антибиотици. За д-р Порязова последните 5 месеца практика показва все така непреодолими препъни камъни.

„И тази седмица ми се беше случило да изпиша рецепта за антибиотик, който се оказа, че никога не го е имало в аптечната мрежа. Това сега го научавам! ...Този списък с лекарства трябва да се изпише от всички позиции, които не съществуват и не се продават по аптеките”, каза д-р Саша Порязова.

Пет месечният преходен период, в който все пак важат и хартиените рецепти, продължава да е предизвикателство и за работата на фармацевтите.

Хакерска атака срещу няколко болници - сигурна ли е електронната здравна система

„Ето я изписана рецепта с генерична замяна, с активно вещество това е за неврологично заболяване съответно не можах да я изпълня на пациента. Не ми позволи системата”, каза фармацевтът Узунова.

Изход от омагьосания кръг, в който попаднаха още през октомври, според фармацевти и лични лекари, може да има, ако преходният период бъде удължен.

Според  фармацевт от първи април отново „влизат пак в серията телефонни разговори”. „Човек без терапия няма да оставим сърцето ни не позволява да направим такова нещо, но не е това решението…Аз съм от фармацевтите, които са привърженици за гратисен период на двата типа рецепти, паралелно хартиени и електронни. Точно с цел изчистване на тези проблеми", обясни Яна Узунова.

От Здравното министерство са категорични – крачка назад този път няма да бъде направена. 
„Тествана е системата, може да работи и офлайн…И сме направили необходимото с информационно обслужване системата да работи и офлайн”, каза зам.-министър Илко Гетов.

За NOVA от “Информационно обслужване” заявиха, че за 5 месеца в системата НЗИС са регистрирани близо 2 милиона „бели” електронни рецепти. От тях - 70 на сто са изпълнени. А през мобилното приложение са издадени над 311 хиляди предписания. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase