Той бе обявен за виновен по седемте повдигнати срещу него обвинения

Бившият крал на криптовалутите Сам Банкман-Фрайд бе осъден днес на 25 години затвор за едно от най-големите финансови престъпления в историята. Това стана, след като съдията отбеляза, че той е лъжесвидетелствал няколко пъти.

Обвинение: Арестуван криптокрал дал 40 млн. долара подкупи на китайски чиновници

По време на изслушването в Нюйоркския съд 32-годишният мъж се извини, признавайки, че е "взел поредица от лоши решения". Той бе обявен за виновен по седемте повдигнати срещу него обвинения.

Измамата бе разкрита след колапса на основаната от него крипотоборса FTX - една от най-популярните платформи в света за обмяна на цифрови валути.

Сам Банкман-Фрайд бе осъден през ноември за измама и конспирация - драстична промяна от гребена на успеха, който включваше реклама на "Супербоул" и подкрепата на знаменитости като куотърбека Том Брейди, баскетболната звезда Стеф Къри и комика Лари Дейвид.

Американският окръжен съдия Люис Каплан обяви присъдата в същата съдебна зала в Манхатън, в която преди четири месеца Банкман-Фрайд свидетелства, че намерението му е било да извърши революция на криптопазара чрез иновативни и алтруистични идеи. 

Прокурорите заявиха, че действията на Банкман-Фрайд са стрували на клиентите, инвеститорите и заемодателите над 10 милиарда долара, като той е присвоил милиарди долари, за да подхранва стремежа си за влияние и господство в новата индустрия. Освен това е уличен, че е използвал незаконно пари от вложители в TFX, за да покрие разходите си, включващи купуването на луксозни имоти на Карибите, предполагаеми подкупи за високопоставени китайски служители и частни самолети. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Галя Горнишка, БТА