Двамата ще опитат да обиколят почти всички държави от Шенгенското пространство

Българските пилоти Николай Калайджиев и Иво Табаков излетяха за мисия "Шенген".  Те ще опитат да обиколят почти всички държави от Шенгенското пространство с малък самолет за четири дни, а целта е да се популяризират ползите от свободното придвижване.

Преди година двамата пилоти описаха териториалните граници на България. С малък самолет.„Видях каква родина имаме отгоре, голяма красота – море, планини“, заяви пилотът Иво Табаков.

Година по-късно Калайджиев вече е четирикратен световен рекордьор. Той е единственият човек в света, направил 1111 последователни виража на 360 градуса.  „Исках да поставя такъв рекорд, за който да съм сигурен на 99,9 процента, че няма да има човек в света, който да го подобри”, подчертава пилотът Николай Калайджиев.

А успехът му приковава погледа на световната авиация. „Накарахме света да се обърне и да пита – кой е този пилот, който е поставил такъв рекорд? Къде живее“, твърди Калайджиев.

Как приемането ни в Шенген ще улесни преминаването ни през граничния контрол на летището

За да отговори на тези въпроси, той и Иво Табаков ще се превърнат в посланици на България. За кратко. Двамата ще изпълнят мисия „Шенген“, чието начало беше поставено от Ихтиман – точно в 9:15. Пилотите ще прелетят над десетки държави от Шенгенското пространство.

„За мен е чест, че бях избран като четирикратен световен рекордьор да изпълня този полет в чест на приемането на Република България в Шенгенското пространство“, категоричен е Калайджиев.

„Посланието е, че съществуваме. България съществува и вече е част от Шенген“, допълва Табаков.

„Още една стена се срутва за нас – по въздух и по вода“, заяви Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия.

Добре дошли в Шенген: Екип на NOVA летя с първия самолет, кацнал в България по новите правила

Най-важната дестинация по пътя на пилотите ще е село Шенген – там, където е подписано Шенгенското споразумение.  Очакваните предизвикателства по думите им са голяма турбулентност и ветрове до 20 бала. А надеждата е, усилията им ще бъдат възнаградени. След време.

„Искам България да стане център на авиацията“, изрази надежда Иванджиков.

"И реално да покажем какви хора се раждат тук, в България", допълни Калайджиев.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase