Постоянният представител на страната в ООН Дай Бинг призова към деескалация

Нападението срещу иранското консулство в Дамаск доведе до жертви и до сериозни щети. Това беше нарушение на международното право и хартата на ООН. Атаката на Иран е реакция на агресията на Израел срещу дипломатическото му представителство в Сирия и въпросът може да се счита за приключен. Това заяви постоянният представител на Китай в ООН Дай Бинг на Съветa за сигурност.

Гутериш: Близкият изток е изправен пред истинска опасност

По думите му Китай призовава страните да реагират въздържано и да разрешат своите спорове по мирен начин. "Конфликтът в Газа се простира по целия регион на Близкия изток. Ако пламъците му продължат да бушуват, най-лошото, което може да се случи, е да обхванат повече страни. Висш приоритет е ефективното приложение на резолюцията на ООН, която да доведе до спиране на огъня в Газа. Призоваваме международната общност да изиграе сериозна роля за потушаване на напрежението и за стабилизация на региона", коментира той.

До ескалация на напрежението в Близкия изток се стигна в нощта срещу неделя. Причината - отмъщение за нападението срещу консулството в Дамаск на 1 април. Тогава бяха убити високопоставени ирански военни. 

Около 23.00 ч. българско време в събота бяха изстреляни над 300 дрона и ракети. Редица държави реагираха мигновено със защита в небето си и сваляне на всичко, което може да бъде прехванато. Но военни определят атаката на Иран като успешно отблъсната. В Израел прозвучаха сирени и се чуха взривове. Местните медии съобщиха, че това са били въздушни прехващания на дроновете с експлозиви.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase