Противниците продължават с войнствената реторика

Съюзниците на Израел се опитват да убедят Тел Авив да не отговаря на атаката на Иран от съботната нощ. Ситуацията е много опасна и Близкият изток е на ръба на войната. Това каза генералния секретар на ООН по време на заседанието на Съвета за сигурност в Ню Йорк. А Израел още не е решил конкретно какъв ще е отговорът.

Противниците продължават с войнствената реторика. Това кара международната общност да се притеснява от допълнителна агресия от Израел и Иран. Представителят на Израел в ООН каза, че такава масова атака няма как да остане без отговор. А иранците нарекоха нападението от събота срещу неделя "самозащита" и предупредиха, че са способни на по-мащабен удар.

"Близкият Изток е на ръба. Народите в региона са под реална заплаха от опустошителна, пълномащабна война. Сега е момента да бъде деескалирана ситуацията. Сега е момента за максимално сдържане", заяви Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН.
За максимално сдържане призовават както съюзниците на Израел във Вашингтон и Лондон, така и лидерите на Русия и Китай. Никой не иска израелско отмъщение, нито разширяване на сблъсъка.

„Хизбула” е взривила израелски войници, пресекли границата с Ливан

"Ние ще направим всичко възможно, да избегнем разпалването на конфликта. Ще опитаме да убедим Израел, че не трябва да отговаря с ескалация. Правилната тактика е да изолираме Иран, да убедим страните от региона, че Техеран е заплахата", подчерта Еманюел Макрон, президент на Франция.

"Израел има право да смята, че трябва да отговори, защото бяха нападнати. Но ние, като приятели, ги призоваваме да мислят не само със сърцето, но и с главите си. Да не бъдат само твърди, но и умни. Да осъзнаят, че Иран всъщност понесе загуба, защото атаката им беше провал", посочи Дейвид Камерън, външен министър на Великобритания 5170

Същото послание изпратиха Съединените щати, които не искат израелски ответен удар. Но анализатори казват, че въпреки че ескалацията на конфликта може да е неизгодна за Израел, тя може да е от ползва на Бенямин Нетаняху. Одобрението към премиера се срина рязко след терористичния акт от 7-ми октомври и може би единственият му шанс да остане на власт е в ролята на военновременен лидер.

Израел ще отговори на атаката на Иран, но с по-въздържан подход. Мнението е на българския служебен министър на отбраната Атанас Запрянов. А според експерти - целта на атаката на Иран не е била да унищожи стратегическа инфраструктура или да причинят жертви. Така те са тествали противовъздушната отбрана на Израел. Два дни след като Техеран атакува Тел Авив - страхът от ракетите и дроновете е изместен от въпроса  какво следва и ще има ли нова атака, казват наши сънародници.

Цената на войната: Как се променя икономиката на Израел

„Напрежението си беше доста сериозно, особено на север, където не само се виждаше, но се и чуваше”, разказва Даниела Чопова.

Според министъра на отбраната Атанас Запрянов светът очаква отговор от страна на Израел. Въпросът е какъв ще бъде той?

„Големият въпрос е как сега ще постъпи израелското правителство, което има пълен международен съпорт да отговори по подходящ начин, но пропорционално и премерено.”, подчерта Запрянов.

Ако целта на Иран е била да нанесе тежки удари на Израел, нямаше да използват толкова леки дронове, смятат експерти.

„Тази атака няма за цел да унищожи военна инфраструктура и да причини жертви. Тези дронове летят часове. Прави се, за да се тества противовъздушната отбрана на Израел, която се смята за най-добрата. Тя се смята за непробиваема”, категоричен е проф. Румен Кънчев - експерт по сигурност.

След атаката с дронове и ракети: Как Израел ще отговори на Иран?

Според професор Кънчев с атаката Иран изпраща послания. Първо - че, ако се стигне до по-голяма ескалация, може да отговори на Израел. И второ - чисто стратегически събира информация за техническата готовност на Тел Авив.

„Иран иска да управлява ескалацията. И да дава темп на ескалацията, но това не зависи само от Иран. САЩ много ясно застанаха и казаха - че не искат конфликт”,  подчерта проф. Кънчев.

Ако Израел отговори - има опасност да се влезе в спирала на сериозен конфликт, който пък може да доведе до решение на Иран за създаване на ядрено оръжие, казват още експертите.

„Всичко е в ръцете на Израел. Ако Израел отговори, ще има ново ниво на ескалация. Дори и да не го направи е премината червена линия. А тя е Израел и Иран да не се атакуват директно”, заяви Ивайло Иванов, експерт по международна и национална сигурност.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase