Температурите се покачват в цял свят, обясни Анастасия Стойчева

Рекордни температури за април бяха отчетени на 15-ия ден от месеца в страната. Във Видинско термометрите показаха 33,1 градуса, като предишният рекорд за региона е бил през 2003 г. В Лом отчетоха 33,6 градуса, в Стара Загора – 30,8 градуса и в Мургаш – 20,8 градуса. Абсолютният рекордьор за деня е Русе - 34,7 градуса. Това коментира в „Интервюто в Новините на NOVA” метеорологът Анастасия Стойчева.

На море през април: Жители и гости на Бургас отидоха на плаж (ВИДЕО)

Според нея през последните три-четири години за периода април-юни месечните температури са били доста хладни, но тази година ще бъде различно. "Трудно е да си правим генерални заключения какво ни очаква. Тенденцията за по-топло време и по-високи температури е ясно забележима", отбеляза още Стойчева.

Синоптикът сподели, че високите температури не се наблюдават единствено на територията на България, но и по цял свят.

Лятна жега през април: Температурни рекорди в пет града у нас

"Тази студена въздушна маса, която ще достигне и до България, вече нахлува от западната част на континента. Температурите бързо ще се понижат", каза Стойчева по повод предстоящото захлаждане в страната. И добави, че температурите ще бъдат с около 15 градуса по-ниски.

ВРЕМЕТО: Сменяме няколко сезона до края на април

"Ще има бързо понижение на дневните температури – под 20 градуса. Ще спаднат и минималните. Ще има усилване на вятъра, гръмотевични бури, валежи и градушки. Сняг може да превали в районите до около 1000 м надморска височина в западната част на Стара планина", обясни още тя. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase