8 офицери пък били временно отстранени от длъжност

Италианската полиция арестува 13 затворнически надзиратели по подозрение в измъчване и малтретиране на непълнолетни закононарушители. Информацията е на „Ройтерс”, която цитира прокурори в Милано.

Освен надзирателите, от които 12 работят в центъра за задържане на непълнолетни лица „Чезаре Бекария“ в Милано, осем офицери са временно отстранени от длъжност.

Затворът за непълнолетни е с персонал от 50 надзиратели, но няма директор от 20 години. „Ройтерс” отбелязва, че затворът не е коментирал арестите, а главният профсъюз на надзирателите издаде официално изявление, в което казва, че е ужасен от новината за разследването.

Как живеят в най-хуманния затвор у нас - общежитието в Дебелт

Разследването започва по сигнал на омбудсманa по правата на затворниците, който съдържа показания на непълнолетните лица от мъжки пол, както и записи с подслушване на телефонни разговори, и видеозаписи от затвора, съобщават прокурорите. Главният прокурор на Милано заяви, че на затворниците са били слагани белезници, за да не могат да се защитават, при което са бити по такъв начин, че да не бъдат оставени белези. „Заподозрените са смятали, че действията им са оправдани като поучителни, в отговор на лошо поведение на затворниците, но всъщност действията им са незаконно насилие“, каза прокурорката Манела пред репортери.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Божидар Колев, БТА