Тези необичайни каменни кълба се намират главно в южната област Дикис Делта

Те приличат на колекция от гигантски топчета – най-едрите от тях са с диаметър до 2 м и тежат по 16 тона. Тези необичайни каменни кълба се намират главно в южната област Дикис Делта, както и на остров Исла дел Каньо, на около 30 км от брега.

Лунооките хора - мит или истинско племе

Могат да бъдат намерени и в други части на Централна Америка, но никъде не са толкова много и в така добре запазени както в Коста Рика, където са около 300 на брой. Каменните сфери са съвършени като пропорции и гладкост, което прави мистерията около създаването им още по-голяма. Най-голямата загадка е кой е направил тези топки и каква е била целта им. И на двата въпроса учените не могат да дадат категоричен отговор, но, разбира се, съществуват най-различни легенди.

Първите сведения за тези топки се появяват в края на 19-ти век, но са описани научно едва през 30-те години на 20-ти век. Най-любопитната, но и оспорвана теория е, че каменните сфери са били поставени на специални места от индианците в епохата много преди идването на Христофор Колумб. Както всички други древни монолити, тяхната функция била да улавят насочват земната енергия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase