Александър Гьорчевски е обвиняем за съучастничество при похищението над дъщеря си

Върховният съд на Северна Македония отмени постоянния арест на бащата на убитата 14-годишна Ваня Гьорчевска - Александър Гьорчевски, и го приведе под домашен арест. Обвиняемият е заподозрян за съпричастност към отвличането на дъщеря си.

Днешното заседание е второто публично заседание пред Върховния съд във връзка с мярката за задържане на бащата на Ваня. През март тази година Върховният съд отхвърли като неоснователна жалбата срещу мярката за задържане на Гьорчевски след решение на Апелативния съд в Скопие.

Мъжът, обвинен в жестокото убийство на дете в Скопие, остава в турски арест

Непълнолетната Ваня Гьорчевска, която беше обявена за изчезнала на 27 ноември 2023 г., бе открита мъртва близо до Скопие на 3 декември. Възрастният мъж Панче, родом от Велес, също беше намерен мъртъв край Велес. Обвиняем за двете убийства и за отвличането на детето е Любчо Палевски, който трябва да бъде екстрадиран от Турция. Велибор Манев, Влатко Кешишов и Боре Видевски, които са в ареста, са обвинени в съучастие.

В ареста е и бащата на Ваня - Александър, който е заподозрян, че е помогнал за отвличането, като е споделял информация с други заподозрени за движението на дъщеря си.

Арестуваният за убийства Люпчо Палевски искал преразглеждане на Договора между Скопие и София

Палевски избяга от Скопие към Белград, след което премина през България до Турция, преди да бъде задържан през декември. Той е известен на обществеността като бивш строителен предприемач и бивш собственик на местен седмичник. От председател на градската организация на Социалдемократическия съюз (СДСМ), Палевски впоследствие се позиционира като радикален проруски националист и създава политическо движение „Трета“. Той организира протести пред българското посолство в Северна Македония и години наред разпространява антибългарска пропаганда в македонските медии.

Македонски журналист: Заподозреният за убийството на дете в РСМ отнел още един живот през последните дни

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС