Те предприеха автошествие до Столична община

Таксиметрови шофьори излязоха на протест в София с настояване за възстановяване на всички закрити таксиметрови стоянки, които бяха премахнати в резултат на реорганизирането на движението по булевард „Патриарх Евтимий”. Недоволството им се оформи като автошествие, което обиколи района на сградата на Столична община. От таксиметровия синдикат посочиха също, че ако до 7 дни столичният кмет Васил Терзиев не започне диалог с тях, то протестите ще продължат на всички 131 таксиметрови стоянки в София.

„Тежкият проблем е със стоянките. Над 21 стоянки са премахнати, а ние сме платили авансов данък за тях - над 20 милиона. Общината трябва да изгражда и поддържа тази инфраструктура, а не да я руши”, каза председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков.
„Без никой да ни пита са премахнали над 40% от стоянките в града. А те дори не са толкова много. Общината поне да премахне от стоянките спрелите частни автомобили, които хора явно са решили, че това е безплатен паркинг”, призова Цветков.

Защо поскъпват такситата

По-късно столичният кмет Васил Терзиев написа в социалната мрежа Facebook, че са се срещнали с представители на големите таксиметрови компании в София и на Сдружение с нестопанска цел "Съюз такси". „Споделиха, че не участват в днешните протести на таксиметровия бранш и изразиха неразбиране за причините. За мен са неоснователни днешните протести, след като миналата седмица е проведена среща със зам.-кмета по транспорт и с представители на протестиращите, на която е обяснено, че промените в центъра не премахват стоянки, както и че са поискани техни предложения, които да бъдат разгледани допълнително”, написа Терзиев. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase