Центристкият блок на Ганц се разпадна през март

Центристката партия на израелския министър във военния кабинет Бени Ганц днес предложи да се проведе гласуване за разпускане на парламента, но не беше ясно дали има достатъчно подкрепа, за да предизвика предсрочни избори, предаде „Ройтерс”.

Си Дзинпин призова за мирна конференция заради конфликта между Израел и "Хамас"

Предложението дойде след ултиматума, който Ганц постави този месец, изисквайки от премиера Бенямин Нетаняху да се съгласи до 8 юни с план за действие след войната в Газа. Той заплаши, че ще напусне коалицията, ако такъв план не бъде изготвен.

Ганц се присъедини към правителството на Нетаняху малко след извършеното от "Хамас" нападение срещу южни израелски общини на 7 октомври 2023  година, което предизвика войната в Газа.

Центристкият блок на Ганц се разпадна през март и партията му сама по себе си не контролира достатъчно места в парламента, за да свали управляващата коалиция. Партията "Ликуд" на Нетаняху отговори на последния ход на Ганц, като заяви, че Израел се нуждае от единство и че евентуално падане от власт на правителството ще навреди на военната кампания.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas

Източник: БТА, Пламен Йотински