Важно е коя партия ще се класира на второ място, смята политологът

Важно е коя политическа формация ще се класира на второ място на предстоящите избори за Народно събрание. Това заяви политологът от „Тренд” Димитър Ганев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той коментира данни от последното проучване на социологическата агенция, направено по поръчка на „Нова броудкастинг груп” и „24 часа” в периода между 29 май и 4 юни 2024, чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”, сред 1007 души на възраст над 18 години.

"Тренд": ГЕРБ - лидер с двуцифрена преднина, три партии в битка за второто място

Според него кабинетът задължително трябва да бъде съставен от три формации. Единият вариант е ГЕРБ с ПП-ДБ и ДПС, другият вариант е ГЕРБ, ДПС и ИТН. „Трети вариант почти не мога да си представя. Възможността да идем на избори наесен предстои”, допълни Ганев. 

Според проучването за второто място се борят ПП-ДБ (15.3%), "Възраждане" (15.1%) и ДПС (14.9%). Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите в неделя би могла да е различна. БСП запазва петата си позиция с 8.5% от гласуващите, а „Има такъв народ" ги доближава с 5.9% от заявилите, че ще отидат до урните.

Ако партията на Костадин Костадинов „Възраждане” е на второ място, това би могло да бъде по-добра спойка за един евентуален кабинет, каза Ганев. Той поясни думите си, че в този случай мандатоносителят ГЕРБ ще започне разговори с ПП-ДБ за евроатлантически кабинет. Тогава ще има друг тип политически субект, който претендира за друга посока, допълни политологът. 

В предаването бяха коментирани данни от последното проучване на социологическата агенция, направено по поръчка на „Нова броудкастинг груп” и „24 часа” в периода между 29 май и 4 юни 2024, чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”, сред 1007 души на възраст над 18 години. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase