В страната са открити 166 секции

В Турция са разкрити 166 секции. По традиция това е страната с най-много избирателни секции в чужбина. Само в четири от тях обаче ще може да се гласува за европейските избори.

Подготовката за изборния ден в Чорлу приключи без проблеми. 

166 избирателни секции са открити в Турция

Сънародниците ни в Турция са изморени от избори, но все пак очакванията са този път гласа си да дадат повече хора, разказва Джеват Гюнеш.

„Горе-долу около 100 000 души биха могли да отидат да гласуват, но като данни имаме по-висока численост на хората, които имат право на глас - те са може би над 300 000”, казва Джеват Гюнеш.

Израснал в България, напуснал родния си кърджалийски край отдавна, обиколил света, днес Джеват е двигателят на една от изселническите организации в южната ни съседка. Разказва, че въпреки че не живеят в България, сънародниците ни искат този път страната ни да има редовен кабинет.

„Да има стабилност, да има икономическа сила, да има добри отношения между двете страни”, иска Джеват Гюнеш.

И смята за несправедливо изследниците тук да редят европарламента само в 4 секции в страната.

„Аз лично смятам, че трябва да имаме право на глас и за европарламента. И ние имаме мнение и глас и ние допринасяме за българската страна. Това според мен е нелепо”, казва Джеват Гюнеш. 

А часове преди деня на вота, бяха готови и изборните секции в южната ни съседка. За сигурността на изборния ден ще се грижи изцяло турската държава.
„На базата на това, което ние поискахме, получихме отговор, че ще ни съдействат”, заяви Борислав Димитров, генерален консул в Одрин.

Бързината на обработката на изборните книжа след края на деня на вота обаче ще е решаваща, допълва генералният ни консул в Одрин.

„Всичките секции са в училища, а в понеделник е учебен ден. Т.е. хората искат да си подготвят училището за учениците. Това ни е основният проблем – доколко са подготвени членовете на комисиите, за да се справят бързо”, заяви Димитров.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase