Първенец в нарушенията както за национален, така и за европарламент, е Апелативен район - София

И на този вот възникнаха някои проблеми със сравнително малка част от машините. На няколко места устройствата разпечатваха бели разписки, или се появяваше надпис, че няма хартия. Наложи се многократна намеса на техниците. 

Над 440 преписки и близо 100 досъдебни производства са образувани от началото на предизборната кампания до сега. Първенец в нарушенията както за национален, така и за европарламент, е Апелативен район - София. Следват ги Бургас и Варна. От МВР отчитат, че в София и областта само в изборния ден сигналите за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите са над 520.

Проблем с машинното гласуване в столично училище

И днес, машинният вот създаде проблеми. 117 устройства излязоха извън строя. 7 от тях - извън страната.  До 11 часа едва 56 души от близо 680, които имат право на глас в столичната 24 секция, са стигнали до изборните урни. Георги Кръстев избира машината, за да гласува както за национален, така и за европейски парламент.

"Досега гласувах все с машина и никога не е имало проблеми. Това е за първи път - ролката на хартията е на привършване и изписа да извадя картата, повторих още веднъж, изписа същото и гласувах с хартия", посочи той.

В подобна ситуация попадат още няколко души преди Георги, казва председателят на комисията Стефан Симонски. "Викахме 2-3 пъти техника и после нещата се нормализираха. Но след това отново се появи, по други секционни комисии също се е получило", обясни той.

В Казанлък малко след началото на изборния ден трима души сигнализират, че машината не дава разписка. В единия случай липсват данни за национален или европейски парламент е вотът. Във втория - за кого е пуснат гласа.

Прокуратурата: Над 400 преписки и 95 досъдебни производства за изборни нарушения

"Довечера не знаем как ще отчетем гласовете на тези хора, защото не знаем за кого са гласували и дали въобще първия е гласувал след като не излезе никаква разписка", отбеляза Магдалена Чавдарова, секретар на СИК.

В Бургас избирателите също имаха проблем с машинното гласуване. Едно от устройствата издаваше разписки само за единия вот. "И в такъв случай се обадихме на РИК, дойдоха и казаха, че тази, която е изкарана, я слагаме в действителните. А тази, която не е изкарала бюлетина за Народно събрание, примерно, му даваме с книжна. Така се зачита вотът на всички.

В една от секциите член на избирателната комисия поставял картата в машината вместо това да направи гласоподавателят.

"Той маркира за какво ще се гласува - дали за един избор, или за два избора. Ако не му бях направила забележка, не знам какво щеше да направи", заяви Петранка Карагьозова.

"Аз съвсем учтиво казах, че помагам, просто бях учтив. И да помогна на госпожата. Всеки страда от добротата си", отговори Съби Ангелов - председател на 70 СИК - Бургас.

388 сигнала за нарушаване на изборното законодателство са получени в МВР

Първите сигнали за проблеми с машинния вот постъпват в Централната избирателна комисия час след началото на изборния ден. И се издават спешни указания. "Избирателят да бъде допуснат да гласува в този вид избор, за който не е отпечатана бюлетина, с хартиена бюлетина", обясни Росица Матева.

Гласовете на тези, успели все пак да гласуват машинно, ще бъдат зачетени, напомнят от ЦИК.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase