Ще бъдат ли изпълнени исканията на партията - темата коментират анализатори

Парадоксално беше две враждуващи сили да направят кабинет, а цената му плати основно ПП-ДБ. Нормалната ситуация е победителите да правят правителство, а загубилите - опозиция. Офертата на ГЕРБ всъщност е към ДПС и ИТН. Може да се каже, че партията на Борисов е в паритетна позиция - другите две формации са с изравнени сили с нея. ГЕРБ обаче иска ПП-ДБ да се откаже от ролята на опозиция. Това заяви медийният експерт Георги Лозанов в студиото на "Здравей, България".

Политологът Любомир Стефанов смята, че подходът на ГЕРБ е умерен и разумен, въпросът е дали заявката им за експетен кабинет ще бъде изпълнена. "Експертите не бива да са аполитични, абсурд е да изтъркваме хората само след шест месеца. Партиите трябва да инвестират капацитет в експертиза", отбеляза той.

ОФИЦИАЛНО: По колко депутатски банки ще имат седемте партии в новия парламент

Социологът от "Галъп" Първан Симеонов пък посочи, че Борисов е осъзнал какъв знак даде българското общество според начина на гласуване и ниската избирателна активност. "Расте наказателният вот срещу крайни формации. Ултимативният тон да има правителство само с първи тон може да се промени. Формулата на ДПС бе наказана от българите, новата идея за кабинет трябва да е некомсомолска. Полковник Марков и ''Величие" открадна шоуто, така че забравихме, че ДПС вече е втора политическа сила. Ще дойде момент, в който Радев ще бъде последният шанс на евроатлантизма в България", коментира той.

Политическият анализатор Слави Василев на свой ред заяви, че ГЕРБ ще понася щети, ако не се сформира правителство. "Макар да са първи, не са в изгодна позиция. Възможно е само защото се говори, че ИТН ще влезе в коалиция, Слави Трифонов да откаже да го направи. Българската конюктура ще остане същата, ако президентът не се включи със своя партия в Народното събрание. Трябва да се случи нещо такова и да се привлекат негласувалите. Радев знае как да защити интересите хем на НАТО, хем на България", подчерта той.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase