Над 10% живеят в бедност на Острова, а близо 7 млн. са в списъка с чакащите за медицинска грижа

Над 10% живеят в бедност на Острова, а близо 7 млн. са в списъка с чакащите за медицинска грижа. Това са хора, които искат да бъдат диагностицирани и да започнат лечение. Недостигът на медицински сестри и инфраструктура води дотам, че прегледи се провеждат на паркинги и в болнични коридори. 5 млн. души нямат достатъчно пари, храна или отопление. Това каза в студиото на ''Твоят ден" икономическият журналист Стефан Антонов два дни преди изборите във Великобритания.

Аватар в бюлетината: Кой е създателят на първия кандидат-депутат изкуствен интелект

Според него очакванията са, че лейбъристите ще спечелят. "Около 7 млн. домакинства са изкарали зимата на студено, а в магазините за търговия на дребно маратонки се продават на лизинг от 30%, когато вноските са повече от шест. Тоест дори, ако струват 30 паунда, могат да се изплащат месец наред - има голямо обедняване", допълни той. 

По думите му консерваторите печелят, защото обещават да не вдигат данъците. "Англия е показала, че не взима най-рационалните решения в последните години. В страната има много силно класово разделение, а консервативната партия печели изборите в последните 14 години, въпреки че политиките ѝ масово се определят като катастрофални. Този път дебатът се върна към икономиката, където кризата е много сериозна. Може би ще спре да се залага на пристрастия, а ще се търсят решения", коментира Антонов.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase