Страната е подложена на бежански натиск

Италия възприема нов подход за намаляване на потока от мигранти. Тя се фокусира върху създаването на по-добри условия на живот и подобряване на икономическите възможности в африканските страни, разказва Voice of America.

Една от историите е от 2022 година, когато италианския рибар Партенсио Винченцо, излизащ с лодката си в открито море, забелязва друг плавателен съд с 24 мигранти, които се опитват да стигнат от Африка до Европа. Той се доближава до тях и преди да се усети, мигрантите започват да се качват на борда. Не му остава друг избор освен да им помогне. "Мислех за семействата на тези хора, мислех си за това, че веднъж живеем и трябва да си помагаме. Опитах се да направя всичко възможно", споделя мъжът.

Други жители на италианския остров Лампедуза също са попадали в такива ситуации. Рибарите тук, заедно с италианските власти, почти всеки ден спасяват мигранти. За една година, считано от 1 юни 2023 г., на острова са пристигнали близо 95 000 души. От януари насам италианското правителство въведе нова политика, известна като "Планът Матей", с цел да ограничи миграционния поток. Италия се надява, че планът ще подобри отношенията ѝ с Африка, ще стимулира развитието на икономиката и създаването на работни места. А това ще възпре мигрантите да напускат родните си страни.

Европарламентът гласува Пакта за миграцията и убежището

"Използват се публични средства за подобряване на условията в тези страни. Африка се нуждае от инвестиции", казва Мадалена Прокопио от Европейския съвет за външни отношения.

Намирането на решение на проблема с незаконната миграция е основна грижа на италианския премиер Джорджа Мелони. Според анализатори, ако този подход сработи, той може да бъде възприет и от други европейски страни. "Нито една европейска държава не е в състояние да се конкурира с други международни играчи като Китай или страните от Персийския залив", казва Прокопио.

В Лампедуза, която е по-близо до Тунис и Либия, отколкото до континентална Италия, активистите казват, че промени са необходими. "Не бива да се допуска да пристигат хора в Европа преминавайки през Средиземно море. Това е изключително опасно и рисковано. Има толкова много хора, които губят живота си или този на свои роднини и приятели", казва Матилда. Тя не подкрепя настоящата политика на Италия и други европейски държави, чиято цел е да финансира силите за сигурност в африканските държави, които рутинно да отблъскват мигрантите.

Рибарят Винченцо, казва, че би искал да се полагат повече усилия за прекратяване на опасните морски пътувания и облекчаване на натиска върху жителите на Лампедуза. "За мен не е нормално да виждам това, което се случва и ако международната общност успее да постигне споразумение, съм убеден, че много смъртни случаи могат да бъдат избегнати", казва той.

Официалните данни показват, че за миналата година са загинали над 3000 души, опитвайки се да прекосят Средиземно море. Според активистите за правата на мигрантите много други случаи не са били регистрирани, посочват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America