По думите му ще бъдат предоставени десетки ПВО системи на Украйна

Единство, сила и солидарност - това е посланието на Срещата на върха на НАТО. Централно място заема Украйна, особено по отношение на солидарността. Алиансът цели укрепване на силата си и Източния фланг, също и увеличаване разходите за отбрана. Това каза бившият военен министър Ангел Найденов в студиото на "Твоят ден".

Лидерите от НАТО: Членството на Украйна в Алианса е необратим процес

"Решенията за Украйна са два вида - политически и военни. Първите са свързани с членството ѝ в алианса. Не е въпросът дали, а кога. Второто е свързано с военните действия и предоставяне на въоръжение, което е било предмет на настояване от страна на Киев. Военната помощ следва развитието на битката на фронта, включително предоставяне на ПВО, които се използват за защита на по-малки населени места. По данни от Срещата на върха става дума за десетки бройки", упомена той. 

По думите му до края на лятото част от самолетите F-16, които са обект на военна помощ, ще бъдат в Украйна. "Приемането на страната в НАТО в разгара на войната би значело директно въвличане на алианса. Тя ще бъде приета най-вероятно след военната фаза и изясняването на териториите, които ще бъдат част от Украйна, като член на НАТО", коментира Найденов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase