Двама души бяха задържани за откритите наркотици на стойност 1 200 000 лв.

Гранични полицаи откриха 94 пакета с по 500 грама канабис, почти килограм кокаин и 45 грама екстази при проверка на яхта на пристанището в Царево. Общата стойност на наркотиците е над 1 200 000 лева. По информация на NOVA са арестувани двама души - румънски и български гражданин. Яхтата е трябвало да отплава за Турция.

„Контингентът задържа структурата си през годините. Не е учудващо, че един от двамата задържани, и друг път е бил арестуван за разпространение на наркотици. Голяма част от хората, които се занимават с незаконна дейност биват осъдени, изтърпяват наказанията си, излизат и започват отново да се занимават с незаконна дейност. Това е проблем на обществото, тъй като не успяваме да реинтегрираме извършителите на престъпления обратно в нормалния живот”, коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS експертът по сигурност към Центъра за изследване на демокрацията Мариян Събев.

Откриха дрога за над 1 200 000 лева на яхта в Царево (ВИДЕО)

„При положение, че този канал за Турция съществува и марихуаната там е на двойна по-висока цена от България, те спокойно могат да продадат яхтата или да я изоставят, защото печалбата, която ще реализират от пласмента на трева, ще бъде голяма”, обясни журналистът от „Телеграф” Захари Белчев.

Според Събев количеството на задържанията на кокаин расте, като в Европа са задържани около 380 тона. „Търсенето се увеличава, чистотата на субстанцията също, цените се задържат. Кокаинът почти достига нивата на канабиса. Не мисля, че откритият канабис е произведен в България, защото пратката не е толкова голяма”, посочи още експертът по сигурност.

„Морският транспорт е основният начин за доставка на кокаин. Не ми се вярва тези пакети да са вкарани в страната, вероятно са производство на български лаборатории”, каза Белчев.

По думи на Събев трафика на наркотици от България към Турция  възлиза на няколко стотин.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google Showcase