Вижте кадри в репортажа на Voice of America

Всеки, който познава изкуството и подхода на Банкси не би се изненадал от следната парадоксална сцена, която самия той би могъл да създаде - на стълбите на Музея на изкуството „Метрополитън“ се раздават листовки с реклама на новооткрития музей на уличните художници, и в частност на Банкси, който се намира на Folk Canal Street.

Факт е, обаче, че тези, които откриват музея не знаят кой е Банкси, сред тях е и изпълнителният директор Улиям Мин. Той споделя пред Voice of America, че не знае кой е нестандартният художник и не знае дали някога го е срещал.

„Банкси е художник-активист. Той вярва, че не трябва да възприемате изкуството в рамка. Той иска да видите изкуството по различен начин. Иска да ви накара да мислите различно“, разказва Мин.

Банкси е гений на визуалния парадокс и това е много очевидно, посочват от VOA.

Нов графит на Банкси, свързан с околната среда, се превърна в атракция (СНИМКИ)

Неговите шедьоври са разположени навсякъде в музея, а човек трябва да е истински обсебен от творчеството му, опитвайки се да види всички негови творби.

„85% от тези графити вече не съществуват в реалността. Те бяха или боядисани, или сградите, върху които бяха изрисувани, вече не съществуват. Или са откраднати“, казва Мин.

Мистериозен художник, сравняван с Банкси, покорява френските градове (СНИМКИ+ВИДЕО)

Той посочва, че музеят на Банкси всъщност не е музей, не е и галерия. Но това, което целят със създаването му е да отдадат почит към уличното и нетрадиционното изкуство.

„Горди сме да покажем творби на най-големият представител на стрийт-арта, при това събрани на едно място – нещо, което никой никога не е правил“, допълва директорът на музея за VOA.

Авторското право е за слабите, казва Банкси. Следователно не може да се има претенции към собственост върху неговото творчество.

Продадоха творба на Банкси за близо 2 млн. долара (СНИМКИ)

160 реплики на най-известните му творби, дело на анонимни улични артисти и направени в същия мащаб и със същата техника, са разположени в изоставена фитнес зала в Ню Йорк. Директорът на музея разказва за VOA, че са наели 12 души, за да изрисуват пространството за 4 месеца и допълва, че не знаят дали някой от тези творци не е бил точно Банкси.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America