Вътрешното министерство обяви и частична евакуация на хората в района

Взривове и огромен пожар разтърсиха района на Елин Пелин. Огромни експлозии погълнаха намиращите се там складове за фойерверки. По думите на очевидци пожарът е започнал със силна експлозия, малко преди 18:30 часа тази вечер.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Досега има данни за двама пострадали, които бяха настанени в „Пирогов” с тежки изгаряния. Според МВР може би има още двама души, които са били в района на завода, но са в неизвестност. Единият от тях е 22-годишният син на собственика на складовете.

Вътрешното министерство обяви и частична евакуация на хората от Гара Елин Пелин, която е в близост до пожара.

BG-ALERT предупреди хората от Гара Елин Пелин незабавно да се евакуират

Часове по-късно доста по-слаби, но все още продължаваха да се чуват взривове край Гара Елин Пелин. 10 водоноски, поне две машини тип „котка” и няколко машини на военните са на място. Те обаче не могат да влязат в складовете, преди да спрат взривовете напълно.

На място има и представител на фирмата, която стопанисва складовете. На този етап обаче няма информация дали той е казал на МВР какво количество точно и какъв вид са били взривните вещества, които са били складирани в складовете за фойерверки.

Същевременно военните ще се опитат да направят просека между складовете и най-близките къщи, защото се притесняват пожарът да не стигне до най-близките постройки.

На място пристигна и екип на РИОСВ, който да замери въздуха, след като огромни черни облаци се носеха днес над Гара Елин Пелин.

Снимка: БТА

Малко след 18:00 часа силни взривове вдигнаха службите на крак. Запали се склад за фойерверки в района на Елин Пелин. „Виждате, че ситуацията е много тежка”, заяви вътрешният министър Калин Стоянов, който веднага пристигна на място. „Фирмата се занимава с пиротехнически изделия. Информацията ни е, че има 6 склада, които са пълни с такива изделия”, обясни Калин Стоянов.

„Знаем, че складът е бил доста добре технологично оборудван”, каза главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Фирмата внася продукция от Индия, Китай и малка част от Италия. Проверка е правена преди няколко месеца, открито е дребно нарушение, което е било отстранено.

Властите обявиха, че ранените са с изгаряне от 3-та степен.

„Двама души са закарани в „Пирогов” в тежко състояние. В момента са в противошокова зала на „Пирогов”. Всички болници в София са предупредени и са в очакване на пострадали”, каза д-р Петър Стефановски, зам.-министър на здравеопазването.

Премиерът Главчев обяви, че се очаква брониран джип на армията, две машини тип „котка”, както и водоноски. 

„Нещо горящо прехвърли 500 метра, запали склад на голяма хранителна верига, в момента и тя гори”, обясни вътрешният министър.

„Собственикът на складовете пътува. Това, което ни каза е, че складът е с най-доброто оборудване откъм видеоналбюдение, пожарозащита”, заяви комисар Атанас Илков, директор на ГДНП.

И докато властите даваха брифинг, избухна нов голям взрив.

Огледите ще започнат, след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още тази вечер да започнат разпити на свидетели и други съпричастни лица. Ще се работи по всички възможни версии.

Същевременно беше обявено, че четирима следователи от Националната следствена служба  и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София, поемат разследването на взривените складове.

Кангалджиев: Имаме информация, че в единия от складовете е имало 2 тона тротилов еквивалент

Системата BG- ALERT  изпрати няколко съобщения до телефоните  на жителите от Елин Пелин и на тези, живеещи в периметъра около горящите складове с призив за незабавна евакуация. Някои от гражданите още в първите часове напуснаха населеното място. На един от изходите на Елин Пелин се образуваха дори опашки от автомобили в посока София. Други обаче останаха по домовете си. Отцепен е периметър от над 2 километра около складовете. Това е районът, извън който хората няма нужда да се евакуират. Към тях бяха отправени препоръки – ако излизат навън да носят маска, напоена с вода, както и да затварят плътно прозорците на жилищата си.

Снимка: БГНЕС

„Бях на работа. От децата си разбрах какво се случва. Веднага си тръгнах. Не ме пуснаха, но на моя отговорност минах, за да видя как са децата ми, защото бяха сами у дома”, заяви една от жителките на Елин Пелин.

Друга разказа, че се чули силни гърмежи. „От взривовете са счупени стъклата на къщата ми. такова чудо не сме виждали”, сподели тя.

Екип на NOVA  успя да обиколи къщите, които се намират в непосредствена близост на около 1 км от взривените складове и на по-малко от 500 метра от склада за хранителни стоки, който също гореше. Хората се притесняват за имуществото си, за животните, които отглеждат и най-вече за здравето си, тъй като задушливата миризма продължава да се носи във въздуха. При ударните вълни има щети по имуществото, хората ни показаха напукани стени, паднали тавани.

„Чух много силен гръм. Със силна ударна вълна. Видях част да пада от тавана. Не съм единственият, който е пострадал. Съседът ми е със счупени стъкла. Абсолютно безумие е да има подобна фабрика на 1-2 км от населеното място. Каквато и да е причината за взривовете, хората са потърпевши”, заяви един от потърпевшите.

Двама тежко ранени при взрива в Елин Пелин, единият - с 85% изгаряния

Двамата тежко пострадали са транспортирани и остават за лечение в университетската болница Пирогов. Става въпрос за мъж на 48 години и жена на 20, според източници на Нова връзката между тях е че са баща и дъщеря. Това, което съобщи служебният премиер Димитър Главчев, е че единият от тях е с 85 % изгаряния, другият с 35 %. По информация на спешните екипите, които са им оказали първа помощ още на мястото на взривовете,  жената е в по-тежко състояние. И двамата са с изгаряния от най-висока - трета степен. По последна информация на лечебното заведение двамата пострадали се намират в реанимация и са в интензивно лечение. Състоянието им е наистина тежко и медиците уверяват, че правят всичко възможно, за да спасят животите им. От лечебното заведение засега запазват мълчание, повече информация ще бъде дадена през утрешния ден.

Репортер: Алис Дамянова, Мартин Керефейски

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВОВЕТЕ В СКЛАДА ЗА ФОЙЕРВЕРКИ ЧЕТЕТЕ ТУК 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase