30 къщи са посетени от местната власт

Продължава описът на щетите в село Елин Пелин след взривовете на складове с фойерверки. 30 къщи са посетени от местната власт. Ще бъдат обиколени още 100 адреса. Описите ще бъдат предадени на Комисията по бедствия и аварии. Кога и в какъв размер ще са помощите ще стане ясно в понеделник.

Четири станаха жертвите на взривовете край Елин Пелин

Кметът на Гара Елин Пелин заяви пред NOVA, че вече има опити за измама - хора, които декларират повече щети от реално нанесените от взривните вълни.

Почина момичето, пострадало при взривовете край Елин Пелин

От общината допълват, че всички жители, които желаят, могат да проведат консултации с псилохог. Те започват от утре.

Василка е на 90 години. Живее на 400 м от складовете. В четвъртък привечер е в кухнята си и решава кръстословица.  „В момента на силния звук на взрива аз подскачам нагоре. В първия момент помислих, че е паднал самолет”, разказва тя. А взривовете би сравнила с атомна бомба.

Жената излиза навън под тътена на гърмежи. „Видях момента, в който падат стъклата – едните навън, другите навътре“, казва тя.

След това отива на улицата. Не след дълго започнали да летят огнени отломки. „Като на война. То бяха взривове, то беше чудо, всеки залягаше. После бягахме до училището. Даже един от комшиите каза – отиде ни кварталът“, спомня си Василка.

И днес имаше хора, които се прибираха след евакуацията. Димитър разбира от съседката си, че прозорецът му е разбит.  Именно вторият взрив напукал стената на този вход. „То като гръмна, все едно отгоре нещо се изсипва”, казва Надежда.

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВОВЕТЕ В СКЛАДА ЗА ФОЙЕРВЕРКИ ЧЕТЕТЕ ТУК 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.