„Те са лишени от съдържание и логика, нищо не зависи от тях" посочи Юлиян Петров

Учители и родители настояват за отмяна на Националното външно оценяване след 4 и 10 клас. Причината - резултатите от изпитите са без значение за кандидатстването и се причинява излишен стрес за учениците. Министерството на образованието и науката обаче смята изпитите са важни, защото показват нивото на усвоени знания. Темата в „Интервюто в Новините на NOVA" коментира председателят на Синдикат „Образование” Юлиян Петров.

„Синдикат „Образование” от повече от 10 години предлага външните изпити в 4 клас, сега и в 10 клас, да отпаднат. Те са лишени от съдържание и логика, нищо не зависи от тях. Изпитите могат да послужат за статистика на МОН и за вход в гимназии и училища, но те са под 1%”, обоснова се Петров.

Учители и родители - срещу НВО след 4 и 10 клас

По думите му в този ред на мисли, ако желанието е да се направи диагностика на готовността на учениците след начален етап, то това трябва да се случи след 1 клас. „Добре е да помислим по какъв начин да премерим нивото в 1, 2, 3, 4 клас, за да може да видим къде има дефицити и да ги преодолеем. Сега съществуващата практика – да има лятна работа, не действа”, обясни експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase