Част от тях са на изпит по профилиращ предмет, другата част - за придобиване на професионална квалификация

Близо 5000 зрелостници се явяват на поправителен за втора задължителна матура. От тях 2079 ще положат задължителен изпит по профилиращ предмет, а 2906 – държавен изпит за придобиване на професионална квалификация – част по теория.

Над 5000 зрелостници се явиха на поправителната матура по български език
 
Изпитите започнаха в 08.30 часа. Те се провеждат в 501 зали на 185 училища в страната. По Вариант 2 пишат зрелостниците, които се явяват на задължителна матура по профилиращ предмет. Изпитният вариант беше изтеглен на публичен жребий в Министерството на образованието и науката от журналиста Зина Соколова от „Аз-буки“.  

По тема №16 ще бъде тестътза всички, които се явяват за придобиване на професионална квалификация – част по теория. Темата ще бъде различна за всяка професия, съобщиха от МОН.

За този изпит бяха подготвени 18 теми за проверка на теоретичните знания на зрелостниците. Изпитният вариант беше изтеглен от журналиста Добромир Видев от БНР.

Заместник-министрите на образованието и науката Емилия Лазарова и Таня Михайлова, които участваха в публичния жребий, пожелаха успех на всички участници. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 5 септември 2024 г.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase